Mycket stillasittande är farligt för kroppen

När jag gick kursen Kost och hälsa ingick denna föreläning om att det är farligt att sitta stilla längre stunder är farligt. 
 
Föreläsaren Elin Ekblom - Bak som är doktorand GIH i Stockholm pratade om studier som hade 
gjorts och kommit fram till att stillasittande är farligt. Det viktigaste var att röra på sig under små, korta stunder under dagens lopp, trots att man har ett stillasittande jobb. Hon jämförde mellan olika yrkeskategorier där vissa aldrig var stilla i jobbet medan vissa yrkeskategorier hade ett stillasittande arbete och rörde sig nästan aldrig under arbetstiden. Och det visade sig att de som var aktiva i sitt jobb hade ca 50 % mindre risk att få hjärtinfarkt, visade en studie. Fysisk akrivitet är att alla muskelrörelse som ger ökad energiomsättning. 
 
https://urplay.se/program/162874-ur-samtiden-idrott-for-hela-livet-farligt-att-sitta-still
 

 Hur påverkar då stillasittande kroppen?

   Hon menar att sitta stilla under längre perioder under dagens lopp medför större risker att få övervikt, högt blodtryck och diabetes. Även blodfetter var högre än hos dem som var stillasittande. Då man sitter stilla är det inga muskler som rör sig. Alltså muskulär inaktivitet, då våra muskler är stilla för länge, som när vi sitter under längre perioder. 

Det är lika farligt att sitta stilla under längre perioder under dagen som att röka. 

Vad blir skillnaden om man är i rörelse under hela dagen jämfört med om man sitter stilla en hel dag för att sedan springa någon timme  kvällen.

   Skillnaden blir att om man är i rörelse under hela dagen får man lägre midjemått, lägre blodsocker och lägre BMI och det är oberoende av annan fysisk aktivitet, medan de som är stillasittande sitter stillla under dagen under längre stunder kan däremot inte kompensera det med det stillasittande man hade under dagen med att springa på eftermiddagen. Då är det bästa att ta många pausar och röra på sig lite under sitt stillasittande för att kompensera det istället. Det kan vara små enkla saker som att sträcka upp armarna, gå och ta en kopp kaffe, bara att du rör dig. Helst varje halvtimme. Sen kan man gå ut och springa på eftermiddagen. 

    Alla människor borde ta fler pausar oftare i sitt vardagsliv som tex röra på armar, ta en kopp te/kaffe, ställa sig upp och röra på sig. Gå i trappor istället för hissen. Ta flera break under dagen, helst två gånger i timmen. Att ha som mål att inte sitta still hela tiden. När man ser på tv är det bra att ta ett break i varje reklampaus, likaså när man spelar tv-spel och annat liknande. 

   Förut var det mest fokus  all sorts träning och motion, och det har vi blivit inpräntade att det är den sorts aktivitet som är det bästa för kroppen. Men nu handlar det även om hur mycket vi rör på oss resten av dagen, alla de små och korta rörelserna som inte behöver kosta oss så mycket i tid. Men det handlar också om att vi har förändrat vår livsstil den senaste tiden. Det har blivit så att vi sitter mer vid datorn, vi ser mer filmer, tv, mm . Vi har helt enkelt struntat i den vardagliga rörelserna.  Vi har blivit mer förslappade i vår livvstil. 

   Sen kan det vara svårigheter att genomföra dessa förändringar tex på jobbet som inte alltid finns tid till att röra på sig så ofta som är bra för en. Man kanske sitter flera timmar i sträck , som tex busschaufförer, men även andra yrkeskategorier. Det kan också vara svårt att släppa taget om all tv.tittande, tv spel då man är så inne i det man gör och vill inte gå upp ur soffan, man blir förslöad. Helst efter en jobbig dag på jobbet så kan det vara svårt att byta vanor. Man lagar snabbt maten och sen sätter man sig i soffan och ser på tv och för att vila ut sig. Men man tänker inte på hur kroppen egentligen mår av sitt stillasittande. Barn och ungdomar sitter ofta och spelar spel via datorn, de sitter och pluggar under långa tider under dygnet. Här måste de vuxna kanske hjälpa till att få ungdomar att röra på sig lite mer i sitt vardagsliv. Att föräldrarna får mer kunskap i att få ungdomar att inte sitta längre stunder  så barnen kan lära sig att ta dessa små pausar fast de pluggar eller spelar spel. En del vuxna har stillasittande jobb och går inte upp så ofta, kanske arbetsuppgifterna inte alltid tillåter att ta korta pausar. 

Största orsaken är nog att vi har blivit för mycket förslappade i vår livsstil och har svårt att ändra sina vanor. Det är nog mer en ny tankebana som behöver förändras hos människorna. Att få bort det invanda mönstret. Att skaffa sig rätt kunskaper är också viktigt för att vi inte ska sitta så mycket. 

Vi kan nästan se att stillasittandet har blivit en folkhälsosjukdom.

 
Hur påverkas hjärnan av stillasittande?

Örjan Ekblom docent i idrottsvetenskap  gymnastik och idrottshögskolan i Stockholm menar att när vi sitter långa stunder hela tiden mår hjärnan dåligt. Det påverkar både minnet och inlärningsförmågan. 

Det som händer när vi sitter stilla mycket är att blodcirkulationen minskar i hjärnan, med andra ord har den negativ påverkan på blodflödet till huvudet och det blir en försämring i den delen av hjärnan som hjälper oss att bevara ny information och att bevara de gamla minnen som vi redan har. Och det leder dill att vår koncentration och prestationsförmåga minskar. När vi sitter ner mycket arbetar inte muskel och skelettsystemet eller hjärt - och kärlsystemet, vilket påverkar hur hjärnan fungerar. Att sitta långa stunder medför att förmågan att tänka försämras. man kan också känna sig slö och det gör att stillasittande kan leda till brist på syre i hjärnan. Att vi glömmer bort vissa saker som att glömma bort var man lagt nycklar eller annat som måste göras inom en viss tid, kan också ha med att vi sitter för mycket. 

 

 
 

Kommentera här: