Är alla hälsosidor trovärdiga
Det här med trovärdigheten på hälsosidor, ska man tro på allting? Är allting vetenskapligt grundat eller inte? Var kommer all information ifrån? Kan man lita på alla hälsosidor?
När jag gick kursen Kost och hälsa fick vi göra källkritik på en uppgift på denna länk.
Där skulle vi fundera över om Gymgrossisten är en bra källa till information om proteiner:
Gymgrossisten är ett säljföretag som har som mål att sälja sina produkter. Den har inte syfte att informera i första hand utan den har som syfte att sälja sina produkter. Det är en sekundär källa då det finns många likadana sidor om samma ämne och källan är beroende av andra vetenskapliga studier, då nya rön om protein kan förekomma. Men det finns ingen information om vetenskapliga studier på deras sida. Det är ju viktigt att få reda på var de har tagit informationen ifrån, är den vetenskaplig eller inte.
. Källan tar bara upp lite om protein och man får inte heller reda på vad protein är för något, då de bara tar upp varför man behöver äta mer protein när man tränar. Inget annat. Man får inte heller veta om det verkligen behövs protein för muskeluppbyggnad.
Dessutom har Gymgrossisten ekonomisk vinning på att få sälja sina produkter och det gör dem mindre trovärdiga. Allt det som står där är delvis vinklad på grund av att de har syfte att sälja sina produkter.
Den är vinklad: Den tar inte upp att man även behöver fett och kolhydrater som ger mycket energi samtidigt som man äter mycket protein. De tar bara upp proteinbehovet. Med andra ord har sidan en tendens.
Min slutsats är att se upp med vad som skrivs på alla hälsosidor och se till att det finns vetenskapliga studier eller länkar till en sån sida. Ställ dig frågan: Vad är syftet med sidan och finns det vetenskaplig grund det som skrivs på den?